Hvert år bygges utstillingen i Kunstsalen opp rundt Hovedøyas historie. I sommer er det en kongelig og forhekset UTFLUKT til øya i 1589 som setter temaet.

Kunstsalen i år. Svein Ove Kirkhorns klær til happeningen PICKNIC preger inngangspartiet. Foto Svein Ove Kirkhorn
Kan det ha sett omtrent slik ut på øya under den kongelige harejakten i 1589? Maleri av Dirck Hals 1627, Holland

Hovedøya Kunstsal har gleden av å presentere 5 kunstnere, som i sine arbeider forteller både om de korte og de uendelige reisene. På veggene vil det henge fortellinger om reiser til Arkadia, et harmonisk sted ”hvor døden også finnes”. Her er utflukter til barndommens skogbunn med bier og blomster, og reiser som er mulige bare i kunsten og fantasien. Vi tas til et mulig fremtidig Oslo og til landskap som bare finnes inne i oss. Vi kan se fjell og horisonter oversatt til farge og bevegelse gjennom en kunstners språk.

Utflukt til Hovedøya 1905

Svein Ove Kirkhorn vil lage hyggelige pikniker alle er velkommen til å delta i. Eller vil du helst at reisen din til Hovedøyas Kunstsal skal være en ensom utflukt? Da bør du komme en regnværsdag, for hver sommer kommer drøyt en kvart million by-flyktninger ut hit. Her er kunst og kro, natur og badeliv.

I 1589 hadde en voldsom storm blåst kong James 6. av Skottland, hans 14-årige danske prinsesse og hele bryllupsfølget deres inn i den avsides lille landsbyen Oslo. For å muntre brudeparet mens de lå skipbrudne og værfast i Viken, ble det arrangert en utflukt med harejakt og fest på Hovedøya. På 1500-tallet ble skjebnesvangre bølger og uvær tolket som djevelske krefters uvilje. Stormen som rammet bryllupet ble beviset King James trengte for å sette i gang grusomme hekseforfølgelser. Han regjerte siden i lyset av heksebålene han nørte opp med en bok han egenhendig skrev om hekseforfølgelse. Hovedøyas harejeger etterfulgte Elisabeth den første på den engelske tronen som James 1, den første konge av det forente England og Skottland. Han ble Shakespeares teaters høye beskytter. Vi vil forsøke å fortelle mer om denne historien i sommer. Den fascinerende fortellingen rommer historiske fakta, digresjoner, tanker om vind og minst en kveld konspirasjonsteori.
Vidar Koksviks glassmenageri av et måltid minner oss om harejakten, I Lise Simonnæs skog løper harer og rev. Velkommen!


Årets kunstnere er: Geir Yttervik, Lise Simonnæs, Maiken Stene, Vidar Koksvik, Christopher Rådlund. Svein Ove Kirkhorn vil invitere til ulike arrangementer under utstillingen.

GEIR YTTERVIK En dag å minnes, Malei. fotograf – Staffan Jofjell

https://kunstnerforbundet.no/kunstnere/438-Geir-Yttervik
LISE SIMONNÆS Ut i vår hage flerlags maleri silkeduk, foto L Simonnæs

https://cargocollective.com/lisesimonnaes
MAIKEN STENE Det er mellom deg og utsikten – bakteppe maleri, foto M Stene

http://www.maikenstene.com/
VIDAR KOKSVIK. Glassobjekter i atelierhylle. Foto V Koksvik

http://www.klartglass.no/vidar-koksvik/
CHRISTOPHER RÅDLUND Operaruin maleri. Foto C Rådlund

http://www.allgronn.org/radlund/
SVEIN OVE KIRKHORN happening. Foto S O Kirkhorn

https://norskekunsthandverkere.no/users/svein-ove-kirkhorn

2019: UTFLUKT